Fortvivlede elever må undvære en uddannelsesmesse i år

Ungdommens uddannelsesvejledning må i år se sig nødsaget til at aflyse den årlige uddannelsesmesse for Skanderborg og Odder. Det er langt fra optimalt, men man forsøger at tage kampen op for at afvikle den på anden vis. 

Af Anja Lunding, anluha@dmjx.dk

Normalt vil Fælleden være fyldt med unge mennesker, der skulle tage guides til deres valg af ungdomsuddannelse, men i år er uddannelsesmessen for Skanderborg og Odder blevet aflyst. 

Begivenheden plejer at trække op til 1500 unge mennesker og forældre, men grundet Corona-virussen må arrangørerne se sig nødsaget til at aflyse messen, som har til formål at hjælpe unge mennesker med deres videre valg af ungdomsuddannelse. 

”Det er en velovervejet, men super, super ærgerlig beslutning. Vi har trukket den til det nærmeste og sidste sekund, fordi vi virkelig gerne vil finde en mulighed, men vi synes ikke, at vi har en god og forsvarlig måde at gøre det på, så derfor har vi valgt at aflyse,” siger Michael Møller, projektleder for Ungdommens Uddannelse.

Samarbejde om ny afvikling

Ungdommens Uddannelsesvejledning vil dog ikke give helt op på uddannelsesmessen, så de har startet et samarbejde med Horsens og Syddjurs, hvor man ligeledes har valgt at aflyse uddannelsesmesserne, men i stedet afholder dem på en anderledes måde. 

”Vi har afsøgt muligheder for at se, om vi måske kunne holde det fysisk, men logistisk er det en kæmpe udfordring. Vi har blandt andet set, om vi kunne få hallerne en lørdag og så sprede deltagerne over længere tid, men det kunne desværre ikke lade sig gøre,” siger Michael Møller.

I Horsens har man valgt at aflyse den fysiske messe og starte et digitalt tilbud med videomateriale og en masse informationer fra vejlederen omkring processen. I Syddjurs vælger nogle uddannelser at holde åbent, hvor man kan booke et besøg, hvor der er et vist antal pladser en gang i timen. Hvad Skanderborgs tilgang bliver er dog endnu ikke besluttet. 

”Det er svært at sige helt konkret, hvad det bliver, men det bliver med høj sandsynlighed en kombination af noget digitalt såsom film, webinar og lignende med den fysiske mulighed, der nu må være.” 

Tvivl om uddannelsesvalg

Ifølge Karsten Vangsaa, der er UU-vejleder på Bakkeskolen i Hørning, så er en aflysningen langt fra optimal for de elever, der står på springbrættet til at vælge en ungdomsuddannelse. 

”Det er rigtig ærgerligt, for selvom man kan have en idé, så er man ikke helt sikker på, at det er det rigtige, for man ved jo ikke, hvad alternativet har været. Der vil altid være en usikkerhed i at træffe et uddannelsesvalg.”

Selvom uddannelsesmessen er blevet aflyst, så satser Karsten Vangsaa stadig på at kunne give eleverne en anden mulighed for at komme ud og opleve livet på de forskellige ungdomsuddannelser. 

”Vi tænker, vi kommer til at afvikle brobygning igen her i efteråret, selvom der er lidt uenighed og usikkerhed om, hvorvidt det er en god idé. Ungdomsuddannelserne synes jo ikke nødvendigvis, det er en specielt god idé at få en masse mennesker ud, men der findes endnu ikke sundhedsfagligt belæg for, at vi ikke bør komme derud”.