Museum Skanderborg flytter lokation i ny satsning

Det gamle posthus fra 1868 får pustet nyt liv i sig. Foto: Joachim Glenthøj

Et ønske om større lokaler og en mere central beliggenhed i byen har fået Museum Skanderborg til at flytte fra sin gamle placering i Adelgade. Museet håber på at kunne ramme en bredere målgruppe.

Af Joachim Glenthøj, jogle@dmjx.dk

Hvis du vil besøge Museum Skanderborg, skal du ikke længere søge mod Adelgade. Museet har nemlig indtaget det gamle posthus, der ligger ved stationen i Skanderborg.


De nye lokaler blev indviet den 12. september, da museet slog dørene op til udstilling KUNSTPAUSE – Perron 1. Flytningen giver museet flere muligheder i forhold til at nå ud til flere borgere.

”Det er en mulighed for at udvide museet og give det en mere central placering i byen. Det er en ret unik placering, som vi har fået ved stationen, og det vil vi gerne udnytte,” siger Julie Dam, som er kommunikationspraktikant på Museum Skanderborg.

Julie Dam vil gerne være med til at tiltrække børn og unge, og museet arrangerer derfor forskellige workshops, hvor de selv kan sætte deres aftryk på kunsten. Foto: Privatfoto

Slå tog-ventetiden ihjel med et museumsbesøg

Det tidligere museum i Adelgade var meget lille, og det lå et stykke væk fra stationen, som flere borgere naturligt kommer forbi. Netop placeringen giver museet en mulighed for at tiltrække et publikum, som ikke normalt er at finde på et museum.

”Det er ret specielt at lægge et museum på en togstation. Det er der ikke andre museer i Danmark, der gør. Det ligger der et stort potentiale i,” siger Julie Dam.

“Vi vil gerne have, at det bliver et museum, som også er en ventesal. Når borgerne rejser til og fra byen, kan de gøre et stop på museet i stedet for at tage toget lige med det samme. Det skal være et sted, hvor man kan vente og få noget viden samtidig,” siger Julie Dam.

Hvis dit tog er forsinket, skal du ikke længere sidde passivt og vente. Foto: Joachim Glenthøj

Børn og unge skal tiltrækkes

Der er store planer om at indtage bygningen og skabe nogle rammer, som udstillingerne kan blomstre i. Museet vil rigtig gerne udbygge, renovere og modernisere bygningen, som har været posthus siden 1868. Og så ønsker museet at tiltrække en bredere målgruppe.

”Mange tænker, at Museum Skanderborg er et sted for pensionister, fordi det lidt har været sådan tidligere. Vi vil rigtig gerne have fat i de unge og børnefamilierne. Alle er velkomne,” siger Julie Dam.

I øjeblikket er de tre kunstnere Noelia Mora Salvez, Anne-Marie Pedersen og Inge Ørntoft fra Kunstråd Skanderborg, som har fået lov til at fremvise deres værker i udstillingen KUNSTPAUSE – Perron 1. Som en tilføjelse til kunstnerenes udstilling har Museum Skanderborg selv udstillet en række kulturhistoriske fund fra Skanderborg Kommune.

Udstillingen KUNSTPAUSE – Perron 1 lukker ned den 18. oktober. Det er endnu uvist, hvornår Museum Skanderborg åbner igen med en ny udstilling, men efter planen er det hurtigst muligt. Caféen i museets forhal, hvor man også kan lade sig inspirere, vil dog holde åbent.

Udstillingen KUNSTPAUSE – Perron 1 kræver, at man bruger sine sanser. Video: Joachim Glenthøj