Venstre: Nyt forslag skal sikre friplejehjem bedre forhold

Skanderborg Kommune har endnu ingen friplejehjem. Et blåt flertal i Socialudvalget vil nu arbejde for, at der skabes større interesse omkring emnet, så der er mulighed for at etablere et friplejehjem i kommunen. Forslaget møder umiddelbart kritik fra ÆldreSagen og Socialdemokratiet.

(ARKIV) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Af Stina Konnerup Nedergaard

Mens antallet af pladser på friplejehjem de sidste 10 år er firedoblet, har Skanderborg Kommune endnu sin første plads til gode. Det ønsker et blåt flertal i Socialudvalget nu at lave om på. I et ny forslag opfordrer de kommunen til at forholde sig til emnet. Socialdemokratiet og ÆldreSagen udtrykker bekymring for forslaget. De frygter en øget ulighed blandt borgerne.

”Vi har haft et plejehjem, Lokalcenter Søndervang,  til salg i kommunen, så muligheden for at drive det privat var der. Men kriterierne var for snævre til at nogen sprang på det”, siger Hanne Majgaard (V), medlem af socialudvalget i Skanderborg Kommune. 

Hun er en af de politikkere, der fremlagde forslaget for udvalget . Ifølge Hanne Majgaard, har der førhen ikke været politisk vilje til at få gennemført forslaget. Det håber hun nu på at få ændret ved, så man udadtil kan at vise en større kommunal opbakning og dermed skabe en reel mulighed for at folk kan få et plejehjem etableret, hvis interessen opstår. 

”Man er nødt til at sætte fokus på det for at få det fremad”, siger hun. 

Alle skal have råd til samme pleje

For Hanne Majgaard er det helt grundlæggende ved at få et friplejehjem til kommunen, at borgerene har frihed og ret til selv at vælge, så de ikke behøver at følge den kommunale anvisning. 

”Friplejehjem giver os chancen for at bevare nogle af de lokale plejehjem, så folk ikke skal flyttes ud af kommunegrænsen for at komme på plejehjem. Det har en stor betydning for de ældre, der har familie, venner og tilhørsforhold til et bestemt område. Folk skal have selvbestemmelse, og det skal gælde livet ud. ”

Siden lovgivningen om friplejehjem blev indført i 2007, har man hos ÆldreSagen fulgt udviklingen i friplejehjemspladser tæt.  Ifølge dem må udviklingen af flere private tilbud aldrig føre til at plejehjemsbeboerne bliver delt i et a- og et b-hold, hvor ordentlige vilkår i den sidste tid af ens liv kommer til at afhænge af, om man har råd til at betale for en værdig pleje.

Denne udmelding bliver mødt med støtte fra den socialdemokratiske fløj i Socialudvalget i Skanderborg Kommune, der ikke har stemt for forslaget. 

”Etisk synes vi, at der er noget forkert i, at folk, der f.eks. har sat sig med en stor friværdi i huset, kan få noget, som andre ikke har muligheden for at få”, siger Lars Lindencrone Lavridsen (A), medlem i Socialudvalget.

Han anerkender, at man ønsker at fastholde folk i lokalområdet, men ikke at det er et problem med den nuværende politik.

”Folk kan opleve at stå på ventelisten, hvis de ønsker ét bestemt plejehjem. Men vælger man et område, så er vi dækket ind”. 

Forslaget er indstillet til behandling i Byrådet, der holder sit næste møde d. 28. oktober.