Bedre end landsgennemsnittet: Skanderborg Kommune tjener penge på corona

Corona-krisen har kostet job på landsplan. Mange job. Men det er noget, der er kommet Skanderborg Kommune til gode. De har ikke nær så mange ledige som resten af landet, og det har betydet et overskud på hele 20 millioner kroner i kommunalkassen.

I dag er der møde på “Fælleden,” som er Skanderborg Kommunes rådhus. Her skal man blandt andet drøfte arbejdsløsheden i kommunen. FOTO: Nicoline Odgaard Sørensen.

Af Tobias Leth Klinge, tolekl@dmjx.dk

Selvom Corona-krisen raser, så har den en positiv side i Skanderborg Kommune. Kommunen får nemlig 63,3 millioner kroner i tilskud fra staten til at dække udgifterne ved større arbejdsløshed. Men kommunen har lavere arbejdsløshed end resten af landet, og derfor forventer de kun at bruge 41,3 millioner kroner.

De positive tal er noget af det, som Jørgen Erlandsen, der er koncernchef for Beskæftigelse og Sundhed i Skanderborg Kommune, kommer til at fremlægge til dagens møde i Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget.

”Landsmæssigt bliver der delt en pose penge ud, fordi ledigheden er steget meget kraftigt under Corona-krisen. Den andel, vi får, skal vi ikke bruge, fordi vi klarer os bedre end forventet. Dermed tjener vi lige godt 20 millioner kroner,” siger han.

En god investering

De ekstra midler, som kommunerne har modtaget fra staten, er regnet ud fra et landsgennemsnit på arbejdsløshed, som lå på 4,9 procent i august. I Skanderborg Kommune lå det tal på 3,3 procent.

Skanderborg Kommune har både før og under Corona-krisen ligget under landsgennemsnittet for arbejdsløshed. Kilde: Danmarks Statistik.


Skanderborg Kommunes lave arbejdsløshed kan tilskrives kommunens investeringstilgang. Det vil sige, at de har brugt penge på nogle forebyggende projekter, der skal gavne borgerne og dermed holde ledigheden nede i kommunen.

Med den tankegang er det lykkedes for kommunen at være blandt dem med lavest ledighed i landet, mener Tage Nielsen fra Radikale Venstre, der er formand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelses udvalget.

”Vi skal gerne lykkes med at give folk noget selvtillid, så de tror på sig selv, så de kan komme ud og få et job,” siger han.

Overkompensation eller velfortjent?

Selvom Corona-krisen har medført en stigning i arbejdsløshed, holder Skanderborg Kommune stadigvæk niveauet nede. De har ikke nær så mange ”kunder i butikken,” som Jørgen Erlandsen kalder det.

”Under Corona har vi fået væsentligt flere kunder i butikken i kommunen. Det betyder ikke så meget, fordi vi bliver kompenseret af staten. Og fordi vi har færre kunder i butikken end landsgennemsnittet, så giver det os faktisk et overskud,” siger Jørgen Erlandsen.

Fordi tilskuddet ikke bliver beregnet ud fra den enkelte kommune, men i stedet på et landsgennemsnit, vil nogle kommuner, ligesom Skanderborg tjene på det. Det kan Jørgen Erlandsen dog ikke se det store problem i.

”Nogle vil sige, at vi bliver overkompenseret. Jeg vil sige, at vi gør det bedre end forventet. Det er derfor, vi tjener penge på det,” siger han.

Redaktionen har forsøgt at få fat i udregning bag fordelingen af midler. Hverken Beskæftigelses-, Social og Sundhedsministeriet eller Kommunernes Landsforening har kunnet oplyse om den.

Vi ønskede i sammenhæng at vide, hvorfor man kan tjene penge på det, men det har ikke været muligt at få svar på.