Skanderborg Kommune investerer i skolebørns trivsel

Der bliver afsat flere midler til at bekæmpe fraværet på folkeskolerne i Skanderborg Kommune. Midlerne skal gå til et fraværsteam, der skal forbedre trivslen hos de elever med højt fravær.

Af Joachim Glenthøj, jogle@dmjx.dk

I Skanderborg Kommune er der et øget fokus på skoleelevernes trivsel.

”Vi har gennem noget tid kunnet se, at flere børn og unge har mere bekymrende fravær. Vi kan identificere en gruppe af børn og unge, som ikke formår at komme i skole, og dem vil vi rigtig gerne hjælpe,” siger Trine Frengler, som er formand for Undervisnings- og Børneudvalget i Skanderborg Kommune.

Ved byrådsmødet den 30. september 2020 blev der afsat yderligere midler til at bekæmpe fraværet på folkeskolerne i kommunen, da budgettet for de næste fire år blev vedtaget. Fra næste år stiger beløbet fra nuværende 0,5 millioner til 1,3 millioner årligt. Pengene skal bruges på at styrke indsatsen mod bekymrende fravær hos eleverne.

Akutteam rykker ud

De øremærkede penge skal blandt andet bruges på at styrke et såkaldt fraværsteam. Teamet er et initiativ foretaget af Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning (PPR), som skal medvirke til, at børn og unge får den bedst mulige udvikling og trivsel i skolemiljøet. Det er et tilbud for børn og unge op til 18 år, som oplever problemer med stigende fravær i skolen.

”En af styrkerne ved vores arbejde er, at vi snakker både med barnet, familien og skolen. Der er mange faktorer i spil, når et barn er fraværende, men vi laver en indsats hele vejen rundt, som gør, at barnet kan mærke nogle andre ting ved at gå i skole,” forklarer Britt Møller Christensen, der er ansat, som en af de tre psykologer i fraværsteamet.

Alle skolerne i kommunen har et samarbejde med PPR, som skal hjælpe med at håndtere elevernes trivselsproblemer på et tidligt stadie. Sidste år var det teamets egne midler, der blev brugt til at føre en aktiv indsats mod fravær, men med byrådets beslutning er der nu frigivet penge til at fortsætte konceptet. De oplever en bedring hos de personer, som ikke har været i skole i en længere periode.

”De fleste familier har følt sig godt hjulpet og er glade for forløbet, fordi de har fået nogle bedre redskaber,” fortæller Britt Møller Christensen.

Fraværsteam er en hjælp til skolerne

Det har længe været et ønske hos byrådet at afsætte penge til området. Trine Frengler mener, at længerevarende fravær er en trussel mod elevernes trivsel.

”Vi er optaget af, at vores børn og unge kommer i skole, hvor de lærer det, de skal. Det handler om at give det enkelte barn og unge chancen for at være i trivsel og chancen for at få en 9. klasses eksamen,” fortæller Trine Frengler

Hun hilser derfor fraværsteamet velkommen.

”Det kan være svært for skolerne selv at løse problemerne. Derfor er vi blevet enige om at samle den viden, vi har, i et team, som kan rykke ud med det samme. Jo tidligere vi laver indsatsen, jo nemmere er det for eleven at komme tilbage i skole,” siger Trine Frengler.

Skolerne har et ansvar for at holde øje med elevernes trivsel, men tilbuddet gør det muligt, at forældrene selv kan kontakte fraværsteamet, hvis de ønsker hjælp.

,