Der fødes flest børn i Skanderborg


Foto: Fotografnavn/Ritzau Scanpix

Skanderborg kommune er den mest fertile kommune i landet. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der bliver født hele 2,5 børn pr. kvinde i kommunen.

Af Jacob Mignon

I gennemsnit bliver der født 1,7 børn pr. kvinde i alderen 15-49 år. Skanderborg kommune præsterer dog nogle helt andre tal. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik formår kvinderne omkring Bøgeskoven at give liv til hele 2,5 børn i snit. Dette placerer kommunen som den mest frugtbare i landet.

Antal fødte børn pr. kvinde i Danmarks kommuner. Kilde: Statistikbanken.dk

En forudset udvikling

Fra kommunalt hold overrasker det høje snit dog ikke. Afdelingsleder i kommunen Mikkel Lindskov Petersen mener, at boligudbygningen tilbage i 2007 ligger til grund.

”Vi har sådan set kunnet se en udvikling helt tilbage fra 2007, hvor der blev etableret en boligudbygning. Det har tiltrukket en masse unge mennesker i den fødedygtige alder”.

Også konjunkturen spiller ind, når der skal ses på unge tilflyttere.

”Vi ser et klart mønster. Hver gang der er højkonjunktur, beslutter mange unge fra Århus at flytte til Skanderborg og få nogle børn. Når der er lavkonjunktur, er det ikke os, som de søger mod,” siger Mikkel Lindskov Petersen.

Tror ikke på biologiske årsager

Årsagen til forskellen i fertiliteten blandt de danske kommuner har ikke sit grundlag i biologien. I hvert fald ikke hvis man spørger Cecilia Ramlau-Hansen, professor i Epidemiologi hos Aarhus Universitet.

”Danmark er så homogent et land, at jeg ikke kan forestille mig, at der kan ligge biologiske årsager til grund for, at frugtbarheden skulle være højere i Skanderborg i forhold til resten af landet. Det må være noget andet, såsom strukturelle ændringer,” siger Cecilia Ramlau-Hansen.

Luksusproblem for Skanderborg Kommune

Selvom det umiddelbart kan opfattes som noget positivt, at så mange unge i den fødedygtige alder vælger at flytte til Skanderborg, kan der også opstå udfordringer.

Der opstår et enormt pres på daginstitutionerne og skolerne, og det forventes, at der inden 2030 vil være sket en stigning af elever på 25 procent i kommunens folkeskoler.

”Det er et historisk stort anlægsprogram, der skal strikkes sammen, for der skal bygges skoler til 2000 nye elever. Vi kommer til at gå fra 8000 til 10.000” siger Mikkel Lindskov Petersen.

Det ser altså ganske sandsynligt ud, at Skanderborg kommune går en tid i møde, som bliver meget optaget af skolestruktur og budgettering på området.

”Man kan sådan set sige, at det er et maraton vi skal til at løbe,” slutter Mikkel Lindskov Petersen.