Smukfest 2021 i fare: Kan have store konsekvenser for FC Skanderborg

Foto: FC Skanderborg

FC Skanderborg mærkede tydeligt konsekvenserne af årets aflyste Smukfest. Ender festivalen i 2021 også med en aflysning, vil byens fodboldklub igen skulle undvære en væsentlig indtægtskilde.

Af Christopher Høeg Lundberg, chholu@dmjx.dk

Det ramte ikke kun de faste festivalgæster, men også foreningslivet i Skanderborg hårdt, da Mette Frederiksen aflyste sommerens store begivenheder. Hos byens fodboldklub, FC Skanderborg, har man tydeligt kunnet mærke, at man har mistet en ellers fast indtægtskilde, da årets Smukfest blev aflyst.

Stor ændring i budgettet

”Der er mange direkte og indirekte økonomiske følger af den ærgerlige aflysning af Smukfest. Hos os i FC Skanderborg er vi gået glip af indtægter på flere hundrede tusinde kroner sammenholdt med tidligere år,” skriver formand i FC Skanderborg, Jens Weinkouff Højmark, i en mail.

FC Skanderborg måtte intensivere deres sponsorarbejde, da det gik op for dem, at der ikke ville blive afholdt Smukfest i år. Deres ekstra indsats på området er blevet mødt med rigtig god respons.

Ifølge formanden har det lokale erhvervsliv taget rigtig godt imod FC Skanderborg, og det er i en tid, som er svær og usikker for alle.

”Tilbage i marts gennemgik vi vores budget og forventninger til året for at ‘tilpasse ambitionerne’ efter udbruddet af pandemien. Her blev budgettet ændret fra et lille overskud til et større underskud,” skriver Jens Weinkouff Højmark.

Ikke sikkert endnu

Den 1. oktober præsenterede Smukfest ti af de kunstnere, der skal spille til festivalen i 2021.

I august tvivlede pandemiforsker Lone Simonsen dog stærkt på, at folk kan komme på festival næste år, da dr.dk spurgte hende. Hun mener da heller ikke, at det er en nødvendighed.

”Festivalerne er noget af det sidste – hvis ikke det allersidste – vi bør åbne,” siger hun i en artikel til dr.dk.

Det er ifølge Lone Simonsen ikke forsvarligt at afholde festivaler før, det kan ske på en forsvarlig måde. En effektiv vaccine eller en hurtig og pålidelig test kan dog komme festivalerne til undsætning.

I august var Lone Simonsens bedste bud, at der ville gå et år før de nævnte hjælpemidler ville blive en mulighed.

”Det er bare mit slag på tasken. Nogen mener, det er meget optimistisk,” siger hun til dr.dk

Aflysning af Smukfest 2021 vil kræve besparelser

For at mindske det økonomiske tab gik FC Skanderborg med det samme i gang med at finde midlerne andre steder. Hvis festivalen ender med en aflysning igen næste år, vil man dog ikke kunne klare problemerne uden at svinge sparekniven.

”I år har vi søgt diverse Corona-hjælpepuljer, og vi var heldige at få flotte donationer fra både DGI/DIF og AURA Energi,” skriver Jens Weinkouff Højmark.

Klubben har sat turbo på området for sponsorarbejde. Og det arbejde vil fortsætte ufortrødent ind i 2021.

”Vi kan ikke gøre mere end at være ekstra opmærksomme på, at indtægterne fra Smukfest 2021 er usikre. Skulle det ske, at næste års festival bliver aflyst, vil det naturligvis betyde, at vi må spare. Derved kan vi ende med et overordnet set mindre godt tilbud til vores mere end 1000 medlemmer,” skriver han.

,