Kulturskolen i Skanderborg lader sig ikke slå ud af Corona

Kreative og omstillingsparate lærere er årsagen til, at Kulturskolen i Skanderborg ser ud til at klare sig godt igennem Corona-krisen.

På Kulturskolen i Skanderborg har de haft succes med alternativ undervisning. Foto: Holger Møller Dybro

Af Jacob Mignon, jalami@dmjx.dk

Corona-krisen har efterhånden sneget sig ind i ethvert hjørne af dagligdagen, og for Kulturskolen i Skanderborg er det ikke anderledes. Hvad, der til gengæld er anderledes, er Kulturskolens succes under de ekstraordinære omstændigheder, vi lige nu befinder os i.

Julie Heebøll, som er kulturskolechef ved Kulturskolen, mener, at det er institutionens lærere, som skal høste den store ros i denne tid.

”Vores lærere har været vildt dygtige. De har været kreative og omstillingsparate. Det er selvfølgelig forskelligt, hvad der har fungeret for dem, men de skal have stor ros,” siger Julie Heebøll.

Online-undervisning er de fleste måske bekendte med på diverse uddannelsesinstitutioner, men på det kulturelle område fungerer det tilsyneladende også glimrende.

”Mange af vores elever har faktisk set det som et lyspunkt i deres hverdag, som ellers nogle gange har kunnet være lidt kedelig,” siger kulturskolechefen.

Kulturskolens årlige teaterkoncert, “Stjernedrys”, blev fremført på alternativ vis.

Kulturen spiller en stærk rolle i livet

Kulturen har været et større debatemne i samfundet den seneste tid. Debatten har blandt andet omhandlet folks forskellige opfattelser af, hvad kulturen egentlig indeholder og bidrager med. For Julie Heebøll spiller kulturen en enormt stærk rolle i vores liv.

”Kulturområdet kan levere noget, som andre områder også kan bruge. Det med at skabe identitet, og det med at skabe bevidsthed om, hvem man er. Det giver mod som menneske.”

Det er ikke længere den traditionelle forståelse af kultur, som er vigtig for Julie Heebøll. Det handler i højere grad om det, hun kalder en ny forståelse af kulturen.

”Kompetencer, relationer, accept og mestring. Ens stamina som menneske. Vi skal håndtere udfordringer i stedet for at undgå dem. Hvor er du som menneske? Kulturen kan noget her.”

Stor stigning af musikskoleelever

Om ungdommen tillægger kulturen en lige så vigtig rolle vides ikke, men tilslutningen til de kreative kommunale tiltag er i hvert fald stigende. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, hvor antallet af musikelever i Skanderborg Kommune er steget med ca. 50 procent de seneste 5 år. Ligeledes er institutionernes ventelister blevet mindre. Der bliver altså foretaget en effektiv behandling af de nye ansigter.

Julie Heebøll fornemmer også, at deres strategiske tiltag har trukket flere elever til Kulturskolen de seneste år.

”Ja, vi kan godt mærke det. Vi har måske ikke lige så meget én til én undervisning, men når det gælder holdundervisning, ser vi en stor interesse.”

Antallet af musikskoleelever er steget de seneste år. Ventelisterne er blevet mindre.
Kilde: Danmarks Statistik.

Forståelse for kommunale besparelser

Selvom kulturlivet ser ud til at blomstre i Skanderborg Kommune, har der dog været planlagte besparelser på området i de seneste kommunale budgetplaner.

I 2019 indgik Kulturskolen i kommunens sparekatalog og måtte sande, at der skulle spares tre procent på kulturområdet.

Dette har dog ikke fået Julie Heebøll til at pege fingre, da hun har fuld forståelse for, at politik også handler om prioritering.

”Vi var kede af at være i sparekataloget, men vi må også udvise forståelse for de beslutninger, der bliver taget. Og jeg synes faktisk, at Skanderborg Kommune passer godt på os,” siger Julie Heebøll.