Supercykelstier på vej

Et stort midtjysk net af supercykelstier kan snart begynde at tage form. I Skanderborg Kommune skal forslaget godkendes i miljø- og planudvalget den 6. oktober og derefter endeligt vedtages i byrådet.

Af Christopher Høeg Lundberg, chholu@dmjx.dk

Supercykelstien fra Farum til København har fået flere pendlere til at tage cyklen i hverdagen. (ARKIV) (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015)

Region Midtjylland og ti andre kommuner udover Skanderborg Kommune har allerede tilkendegivet deres interesse i samarbejdet om supercykelstierne.

På et fællesmøde tilbage i januar var der allerede stor opbakning fra mange af kommunerne, og siden da er yderligere to kommuner kommet til.

Før kommunerne bliver en del af samarbejdet, skal det stemmes igennem i de respektive kommunalbestyrelser. Hver kommune betaler en årlig andel, som er fastsat efter indbyggertallet i kommunen fra 2019.

Pengene går bl.a. til jævn belægning og service- og pumpestationer langs stierne.

I dag sender miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune forslaget videre til godkendelse i byrådet, hvor der ikke forventes nogen problemer med vedtagelsen.

Idéen om et netværk af supercykelstier kender man godt på Sjælland, hvor hele 29 kommuner og Region Hovedstaden har etableret supercykelstier på tværs af kommunerne. Det startede tilbage i 2012.

Det er på tide

I Skanderborg Kommune glæder man sig til, at supercykelstierne tager form.

”Der er stor opbakning til projektet fra begge sider af byrådssalen,” siger Karen Schack Lindemann (A), medlem af miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune.

Hun synes faktisk ikke, at det kan gå hurtigt nok med etableringen af det omfattende netværk af supercykelstier. I dag har hele 45 procent af pendlerne i den østlige del af regionen under 10 km mellem arbejde og hjem, og her skal supercykelstierne altså ses som et positivt alternativ til bilen.

”Jeg kan nemt undre mig over, hvorfor pokker vi ikke har gjort det her noget før,” siger Karen Schack Lindemann.

Sundt og klimavenligt

Ligesom på Sjælland vil supercykelstierne strække sig over kommunegrænserne og på den måde hjælpe med at forbinde regionen.

”Vi er meget interesserede i at få folk ud på cyklerne. Det er jo i bund og grund det, hele projektet handler om. Med supercykelstierne sættes kommunegrænserne til side, og der skabes de bedste forhold for cyklisterne,” siger Karen Schack Lindemann.

Kommunen ser det sammenhængende sti-net som en sikker, nem og klimavenlig måde at komme frem på. Og så er det sundt at tage cyklen.