Fremtiden for Anders Nielsens mindesten afgøres i dag

Byrådet skal i dag tage stilling til forslaget om, hvorvidt Anders Nielsens mindesten og anlæg skal flyttes til Kultur- og oplevelsescenter Vestermølle Møllelaug. En flytning af stenen falder dog ikke i god jord hos alle, og flere lokale grupper har kæmpet for fredningen og bevarelsen af mindestenen, som den står nu.

Af Amalie Victoria Mogensen, Amvimo@dmjx.dk

På baggrund af en henvendelse fra Landbrug og fødevarer, træffer byrådet i dag afgørelse om, hvorvidt gårdejer Anders Nielsens mindesten og anlæg skal flyttes fra den nuværende placering ved Skanderborgvej i Ry.

Det har dog ikke været uden indvendinger fra flere grupper og personer i Skanderborg, og situationen har ført en del debat med sig.

Bl.a. projektgruppen ‘Nyt liv i mindeanlægget’, som Svejstrup Borgerforening står bag, har arbejdet for at bevare den. Også en underskriftindsamling har været undervejs.

Dover Menighedsråd rejste i august en fredningssag, som blev afvist ved et byrådsmøde i september.

Flytning til Vestermølle Møllelaug

I en pressemeddelelse skriver Vestermølle Møllelaug på deres hjemmeside, at en flytning vil resultere i, at et værdifuldt og kulturhistorisk mindesmærke trækkes ud af glemslen og vil få en hædersplads ved mølledammen. 

Næstformand i Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, Birte M. Andersen (V), mener dog ikke, at en flytning af mindestenen er en god ide.

”Det er vigtigt at fastholde, vedligeholde og fortælle historien om Anders Nielsen og hans gerning netop på det sted. Man har jo heller ikke flyttet mindestenen for Kaj Munk eller Jellingestenen,” siger Birte M. Andersen i en artikel til Uge-Bladet Skanderborg.

Der har i sagen været en del diskussion om, hvorvidt mindesmærket kan flyttes. Det skyldes, at Anders Nielsens enke efterlod et skøde på mindestenen og det tilhørende anlæg. 

”Der er et skøde vedlagt som siger, at den aldrig nogensinde må flyttes, og det er et skøde, som enken fik skrevet, da hun forærede stenen til Dover sogn, senere Ry Kommune og nu Skanderborg Kommune,” siger Birte M. Andersen.

Påtaleretten for mindeanlægget tilfaldt andelsudvalget, som i dag er Landbrug og fødevarer, og det er altså dem, som ønsker mindesmærket flyttet.