Ny skolestruktur skaber debat: Borgerne fra det nordlige Anebjerg føler sig snydt

Skanderborg Kommune er ved at vedtage en ny skolestruktur, hvilket skaber stor debat. Især i Stilling. Der er nemlig lagt op til, at de mange nytilflyttedes børn ikke skal gå på Stilling Skole. Stik i mod, hvad der står i kommunens lokalplan for området.

Stilling Skole er ved at være presset på plads. Af den grund kan mange elever blive flyttet til en anden skole. FOTO: Holger Dybro

Af Tobias Leth Klinge, tolekl@dmjx.dk

I lokalplanen for det nordlige Anebjerg område i Stilling skriver Skanderborg Kommune, at borgerne kan forvente en plads på Stilling skole. En forventning som har fået mange til at flytte til. En forventning som kommunen ikke kan leve op til med deres forslag til den nye skolestruktur.

”Vi flyttede hertil, fordi vi ville tættere på vores familie, og ville til et landsbysamfund med en landsbyskole, ” siger Anders Harritz Lund, der selv flyttede til Stilling i 2017

Som det ser ud nu, skal mange af de børn, der bor i det nye kvarter i det nordlige Anebjerg, flytte skole til enten Niels Ebbesen Skolen eller Virring Skole. Og det er ikke, hvad Anders Harritz Lund havde forventet.

”Vi blev meget chokerede. Vi havde kigget i lokalplanen. Jeg ringede til kommunen for at høre, om de var sikre, hvilket de var, så jeg føler mig faktisk snydt,” siger han.

Området i det nordlige Anebjerg i Stilling har været utroligt populært. De mange nye grunde blev hurtigt solgt. FOTO: Holger Dybro

”Det er bare salgsgas”

For at forstå de vrede borgere i Stilling, så skal man lige have styr på lokalplanen fra 2017, for det nordlige Anebjerg område. I lokalplanen skriver kommunen:

”Det forventes, at børn inden for lokalplanområdet skal gå på Stilling Skole, der har klassetrin til og med 9. klasse, samt en specialklasserække fra 0.-10. klasse. Prognoserne viser, at der er god plads på Stilling Skole til flere elever på alle årgange.”

Selvom kommunen skriver det i deres lokalplan, så mener Steen From Andersen, ekstern Lektor ved Aarhus Universitet, ikke, at kommunen gør noget galt ved at skrive det. Han mener til gengæld, at kommunen slet ikke burde skrive det i lokalplanen.

”Det er bare noget salgsgas. En lokalplan skal regulere rammerne inden for, hvad lokalplanområdet må bruges til og ikke gå ned i den slags detaljer. Det burde ikke være med,” siger han.

Sten From Andersen lægger desuden vægt på at kommunen bruger ’forventer’ i stedet for at love nogen noget. På den måde overtræder de ingen love, og har dækket deres egen ryg.

”Jeg kan godt forstå, at man vil være skuffet. Man har reelt ikke fået den vare, man har købt, og man kan godt læse forventning som en garanti,” siger han.

Hvorfor kommunen har tilføjet det til lokalplanen er et godt spørgsmål. Et spørgsmål som byrådsmedlem Søren Nielsen fra Socialdemokratiet også har svært ved at svare på.

”Jeg kan godt undre mig over, at der står det. Det er dog vigtigt for mig at påpege, at der står ’forvente’. Tallene er trods alt tre-fire år gamle,” siger han.

Søren Nielsen påpeger dog, at der er en ny lokalplan på vej, hvilken han forventer er færdig i 2021. Hvorvidt der kommer til at stå noget om skoler eller ej, kan Søren Nielsen ikke svare på.

Anders Harritz Lund har en datter, der snart skal starte i skole. Han håber på, at det bliver på Stilling Skole. FOTO: Holger Dybro

Det er lokalsamfundet der trækker

Tilbage står Anders Harritz Lund og en masse andre borgere. De venter i spænding og utålmodigt på, hvad der kommer til at ske.

Selvom Niels Ebbesen Skolen blot ligger omkring tre kilometer fra det nordlige Anebjerg, så er er det ikke afstanden der er afgørende, men nærmere tilhørsforholdet til området.

”Alle der bor i det nordlige Anebjerg område går til fritidsaktiviteter i Stilling by og har venner i Stilling by. Til Stilling Skole vil jeg cykle med min datter, til Niels Ebbesen Skole ville vi skulle køre,” siger Anders Harritz Lund.

Flere familier har købt grunde for to millioner kroner og bygget for tre millioner kroner, hvilket kan vise sig at være en dårlig investering. I hvert fald hvis man spørger Søren Stær, Partner i Nybolig Skanderborg & Ry.

”Min vurdering er, at det på sigt vil have en betydelig negativ effekt på området, hvis skolevalget ændres fra Stilling til Niels Ebbesen Skolen eller Virring Skole,” siger han.

Selvom Niels Ebbesen Skolen blot ligger omkring tre kilometer fra det nordlige Anebjerg, så er Søren Stær enig med Anders Harritz Lund i, at det ikke er afstanden der er afgørende, men nærmere tilhørsforholdet til området.

,