Flere penge til ordblinde elever i Skanderborg Kommune

I 2020 er der afsat 200.000 kroner ekstra til en særlig ordblinde-indsats. Virring Skole glæder sig over prioriteringen af de ordblinde elever, men tvivler på, om det er nok.

Af Tina Bangsgaard Christensen, tibach@dmjx.dk

I dette skoleår bliver elever med ordblindhed prioriteret højere i Skanderborg Kommune. ”Ung til Ung” er det nye tiltag, der skal give elever, lærere og forældre større indsigt i udfordringerne omkring ordblindhed.

11% af Skanderborg Kommunes folkeskoleelever bliver testet for ordblindhed. (ARKIV) (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017)

Positive tendenser
På Virring Skole går der omkring 400 elever, og 30 af dem er ordblinde. På skolen glæder man sig over det nye initiativ.

I 2017 blev en pulje på 2 millioner kroner øremærket ordblinde elever i Skanderborg Kommune. Målet var, at flere af de udfordrede elever skulle opnå minimum 02 i dansk og matematik. For 9. årgang på Virring Skole opnåede i 2018/2019 alle eleverne denne målsætning. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Men der er stadig udfordringer, fortæller skolens viceforstander, Jesper Frandsen.

”Det kan være grænseoverskridende for de yngre elever at bruge en computer i undervisningen, hvis man er den eneste. Så føler mange, at man skiller sig ud blandt sine klassekammerater,” siger Jesper Frandsen.

Netop manglende muligheder for identifikation og spejling er en udfordring for mange af eleverne med ordblindhed. Mange føler sig alene og har svært ved at identificere sig med andre, da der ofte kun er få ordblinde i en klasse. Det kan gå ud over barnets trivsel. I det nye tiltag er der fokus på at oprette netværk mellem elever, der kæmper med ordblindhed.

På Virring Skole har man allerede etableret en såkaldt ”ordpatrulje”. Her handler det om, at ældre elever med ordblindhed kan hjælpe de yngre elever. Det er meget givende, at et andet barn kan introducere de elektroniske hjælpemidler, der gør skoledagen lettere. Men det sociale fællesskab er mindst ligeså vigtigt, fortæller Jesper Frandsen.

Ordblindekonsulent
Skanderborg Kommune har også ansat en “Ung til Ung”-ordblindekonsulent, hvis opgave er at samarbejde med skolernes læsevejlederne for at minimere elevernes udfordringer.

På Virring Skole har ledelsen grundet Corona indtil videre kun mødt den nye konsulent over video. Ledelsen håber, at den nye konsulent sammen med skolens læsevejledere kan imødekomme den enkelte elevs behov i større omfang.

”Jeg tror på, at den direkte kontakt til sparring og vejledning fra en ekspert på området vil gavne alle. Ordblinde børn er forskellige, og ikke alle kan hjælpes på den samme måde,” siger Jesper Frandsen.

Foruden fokus på et bedre netværk mellem eleverne, er det også vigtigt at skabe et fællesskab mellem forældrene. På Virring Skole holder læsevejlederne møder med forældre til ordblinde elever 2-3 gange om året. Alle de nye tiltag skal gavne alle skoler i Skanderborg Kommune. Den nye ordblindekonsulent er derfor tilknyttet 18 skoler.

Jesper Frandsen er glad for det øgede fokus på området, men erkender, at det er en svær opgave.

”Bevillingen øges og det er et skridt i den rigtige retning. Jeg tror desværre ikke, at det er nok,” siger Jesper Frandsen.