‘Bevar Hylke Skole’ retter kritik mod BDO’s beregningsgrundlag

Forslaget til den nye skolestruktur blev sendt i høring for en måned siden. Fra foreningen Bevar Hylke Skole bliver der nu rettet kritik mod processen, der er gået forud for den foreslåede distriktsændring.

Landsbyskolen er omdrejningspunkt i en hed debat om skolelukninger i Skanderborg Kommune. Foto: Emil Østedgaard Nielsen

Af Emil Østedgaard Nielsen
emosni@dmjx.dk

Det nye skoleforslag har fået en hård modtagelse. Allerede fra det blev offentligt, at de små landsbyskoler var lukningstruet, har borgere fra bl.a. Bjedstrup og Hylke gjort deres holdninger tydelige i debatten.

En af dem er advokat og far Peter Westphal Riis. Han har selv børn, der inden længe vil blive berørt af følgerne ved en skolelukning, og han er bekymret for, hvad det skal betyde for lokalområdet.

”Hvis de lukker skolen, får vi svært ved at sælge vores hus. Jeg tror også at færre børnefamilier vil flytte hertil,” siger han.

Grunden til at Peter Westphal Riis og familien flyttede dertil var for at give det gode liv til deres børn.

“Det var ikke for, at de skulle sidde 1,5 time i bus. Hvis skolen lukker, er det ikke sikkert, at vi bliver boende,” siger han.

Der er blevet filet på forudsætningerne

For seks uger siden fik Peter Westphal Riis en sygemelding. Det betød, at han med ét sad med en masse tid. Tid, der er blevet brugt på at gennemgå de beregninger, der udgør grundlaget for forslaget om at lukke blandt andet Landsbyordning Virring, hvor Hylke Skole hører under.

Gennem aktindsigt har han fundet frem til, hvordan beregningerne af flere omgange er blevet revideret. Som han ser det er det for, at få tallene til at passe ind i en politisk målsætning.

”I februar siger de, hvis vi flytter alle eleverne til Ejer Bavnehøj, så koster det 27 millioner kroner, og vi sparer nul kroner. I april siger de, hvis vi flytter dem til Virring, koster det 8,9 millioner kroner, og vi sparer nul kroner. I juli har de så haft det her møde, hvor de inden har snakket om muligheden for at ”file lidt på forudsætningerne” i realitetsbehandlingen. Derefter sætter man sig så ind og begynder på netop det under beregningerne,” siger han.

Peter Westphal Riis er skeptisk overfor grundlaget, BDO har lavet deres beregninger ud fra. Foto: Emil Østedgaard Nielsen

Formuleringen ”file på forudsætningerne” stammer fra en mailkorrespondance mellem Rikke Bech fra revisionsfirmaet BDO og Martin Krogh Frederiksen fra fagsekretariatet for børn og unge. Det er ham, der har haft en ledende rolle i det store koordineringsarbejde mellem administrationen og BDO.

”Når man står med klassestørrelser, er der to kriterier i det: Hvor stort er lokalet, og hvor mange elever er der. På baggrund af det har vi opsat nogle mål. Det går ikke at sætte 28 elever i et for lille lokale, der er beregnet til 24 elever,” siger Martin Krogh Frederiksen.

Han erkender, at formuleringen er lidt kryptisk.

”Jeg kan godt se, at ”file” kan virke lidt upræcist. Det, der menes, er: ’Hvad vil der ske, hvis der nu var 25 elever i klasserne?,” siger han

Beregninger på usikker grund

Et kritikpunkt for Peter Westphal Riis er de foreslåede distriktsændringer, der bliver brugt i BDO’s beregninger. For ham at se, er de for stærkt bundet op på prognoser, der er meget følsomme overfor uforudsete forhindringer.

”Problemet er, at du skal forudsige, hvad der kommer til at ske om 15 år, og det er nærmest umuligt. Det er sat fuldstændig til bristepunktet: Hvis de her elevtalsprognoser ikke holder 100 procent, selv når du ”filer på forudsætningerne”, så vil du stå med en merudgift til at bygge de her nye klasselokaler,” siger han.

Som beregningerne ser ud på dette tidspunkt i juli, bliver det svært at undgå nye klasselokaler. Det går imod den kommunale målsætning om at spare på anlægsudgifterne. Derfor foreslår BDO en fordeling af 1-4 elever fra Hylke til skolerne i Ejer Bavnehøj og Virring gennem det, de kalder distriktsjustering.

Dette giver ikke mening for Peter Westphal Riis, da han mener, at der ikke bliver taget højde for de fysiske omstændigheder.

”De siger, at hvis man nu sender én elev til Ejer Bavnehøj og én til Virring, så går det lige præcis op. Men du kan ikke gå ind her i landskabet og sige: ’Det er her, det skiller.’ På den måde går BDO altså ind og laver deres eget beregningsgrundlag. Problemet er bare, at det her ikke ville kunne lade sig gøre i virkeligheden,” siger han.

Skolen i Virring står til at skulle modtage ekstra elever, hvis forslaget om en ny skolestruktur stemmes igennem. Foto: Emil Østedgaard Nielsen

For Martin Krogh Frederiksen ser det dog anderledes ud. Han garanterer, at det vil blive en udfordring, der skal løses i fællesskab.

”Det bliver justeret, når forslaget bliver vedtaget. Så kommer der en ny proces, hvor der selvfølgelig også vil være en inddragelse af lokalsamfundet med en høring om distriktsændringer. Eksemplet med, at én går til Ejer Bavnehøj og resten til Virring, er matematisk,” siger han.

Han er samtidig bevidst om usikkerheden, når det kommer til brugen af prognoser i arbejdet med skolestrukturen.

”Med de forudsætninger, der ligger i det, så passer det med tallene, men hvis der nu kommer mange tilflyttere til Hylke, som ikke fremgår i prognosen, så kan der godt opstå et problem,” siger Martin Krogh Frederiksen.

Har du en god pointe i debatten om den nye skolestruktur, er der stadig åbent for indsendelse af høringssvar i sagen. Deadline er d. 29. oktober.

Torsdag d. 8. oktober bliver der afholdt et borgermøde på Skanderborg Fælled, hvor det vil være muligt at kommentere på forslaget.

Grundet Corona-restriktioner deles mødet op i tre dele.

Mødetiderne er:

Kl. 15:00-16:30

Kl. 17:30-19:00

Kl. 20:00-21:30

,
One comment on “‘Bevar Hylke Skole’ retter kritik mod BDO’s beregningsgrundlag
  1. Det virker som om byrådet ønsker at nedlægge små samfund og ikke viger tilbage for at fuske med tallene.
    Det er groft synes jeg.

Comments are closed.