Skolelukning truer: Lokalområder er afhængige af nærhed

En ny skolestruktur i Skanderborg Kommune gør skolerne i Hylke og Bjedstrup lukningstruede. Byområderne er bekymrede over, hvilke konsekvenser det vil have for lokalmiljøerne. 

Af Anja Lunding, Anluha@dmjx.dk

Et miljø hvor man ikke kommer hinanden ved. Det er, hvad borgerne i Bjedstrup frygter, hvis lukningen af den lokale skole bliver en realitet. Samtidig mener de, at det vil sætte en stopper for et miljø, der er i rivende udvikling. 

Frygten bunder i Skanderborg Kommunes ønske om en ny skolestruktur. Her skal der spares mindst 10 millioner kroner og samtidigt skabes plads til 2000 nye børn inden 2035. Det foreløbige forslag indebærer derfor et initiativ til at lukke skolerne i Bjedstrup og Hylke, hvilket er til stor ærgrelse for lokalsamfundet. 

”Fællesskabet herude er ekstremt energisk og fleksibelt. Folk er flyttet herud på grund af nærheden, hvor naboerne eksempelvis kan passe børnene,” siger Ditte Nielsen, som er aktiv forkæmper for bevarelsen af skolerne. 

Ditte Nielsen flyttede for tre år siden tilbage til Skanderborg Kommune, hvor hun selv er opvokset. For hende har det nære lokalmiljø været en afgørende grund for at vende tilbage, og hun er bange for, at skolelukningen vil begrænse fællesskabet. 

”Det er i skolen, vi møder hinanden. Det er der, vi holder fællesspisninger og ser teater. Det er netop det fællesskab, der gør, at folk flytter herud.”

Ditte Nielsen og hendes familie er ikke de eneste, der bekymrer sig over de mulige konsekvenser ved skolelukningerne. Der er bred opbakning hos befolkningen i lokalmiljøerne omkring Bjedstrup. De kæmper for deres sag gennem debatindlæg, deltagelse i høringer og demonstrationer for bevarelsen af deres lokale skoler. 

Friskole bliver sidste udvej 

Hvis forslaget skulle gå igennem, så har de dog ikke tænkt sig at opgive kampen om skolerne. Det fremgår nemlig af forslaget, at der skal være mulighed for at oprette en friskole i stedet. 

”Hvis forslaget går igennem, så har vi tænkt os at åbne en friskole. Det er ikke et spørgsmål,” siger Ditte Nielsen.

Ifølge hende vil det dog føre en kedelig tendens med sig. 

”Det er ikke alle, der har råd til en egenbetaling. Vi kan risikere, at skolen bliver uden plads til alle, hvor kun ressourcestærke familier har mulighed for at deltage. Dermed vil det skabe en yderligere social ulighed.”

Byrådspolitiker Søren E. Pedersen (V) deler også sine bekymringer om lukningen. Venstre var selv med til at underskrive forslaget og sende det i høring.

”Skolen skal ikke kun gøres op i kroner og ører. Skolen bunder i et stærkt opland, og det er også kendt, at nogle børn trives bedre i mindre skoler fremfor større. Derfor vil det være en skam, hvis de forsvinder,” siger Søren E. Pedersen.

Han påpeger, at han i stedet vil foretrække, hvis driften effektiviseres. Lærere skal således kunne undervise på flere skoler, og på den måde kan man nedbringe udgifterne.

Nedlukninger er et nødvendigt onde 

Byrådsmedlemmet Jørgen Naut (A) er heller ikke glad for at gøre det til et økonomisk problem. Han erkender skolernes betydning for lokalmiljøerne.  

”Det er heller ikke, fordi det er et spørgsmål om at gøre skolerne til ren økonomi, men det er nødvendigt at tage en politisk beslutning. Det bliver i virkeligheden et spørgsmål om, hvor meget man vil bruge på de små enheder,” siger han.

Det er kendt, at en lille skole er dyrere i drift end en større.

Ligeledes påpeger han, at det ikke vil løse det gennemgående problem med at finde plads til flere skoleelever i Skanderborg Kommune. De 2000 ekstra børn, der skal sikres et skoletilbud, er stadig en realitet. Ifølge ham vil det ikke kunne lade sig gøre at beholde de meget små klasser i Hylke og Bjedstrup. Lokalerne skal i stedet som udgangspunkt bruges til etablering af nye specialtilbud. 

Dette skyldes, at der er en skævvridning i forhold til de nye tilflyttere og de lokalmiljøer, de vælger at bosætte sig i. Der er en større tilflytning til byer som Ry og Låsby. Det kræver flere elevpladser end i Hylke og Bjedstrup.

For at imødekomme dette, prioriteres der en ny skole i Ry, hvor den nuværende er presset. 

Forslaget er på nuværende tidspunkt i høring og vil være det frem til den 29. oktober. 

,