Mangel på handling: Oversvømmelser forhindres ikke af kommunen

Der bliver taget få konkrete beslutninger for at forhindre oversvømmelser i Skanderborg Kommune. Miljøudvalget har masser af gode intentioner, men de resulterer sjældent i faktiske tiltag. Det har konsekvenser for borgerne i Skanderborg Kommune.

Flere gange hvert år forårsager store mænger nedbør at Gudenåen går over sine bredder og oversvømmer lavtliggende bydele. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

af Holger Møller Dybro, homody@dmjx.dk

Selvom oversvømmelser ødelægger huse og haver langs Gudenåen hvert år, er det smalt med handling fra kommunernes side. De syv kommuner, der ligger langs Gudenåen, forsøger at samarbejde om en helhedsplan, der kan forventes godkendt i 2022. Den skal kortlægge de mest oversvømmelsesudsatte områder, men indeholder ingen konkrete tiltag for at forhindre oversvømmelser.

Ikke godt nok

Meget tyder på at oversvømmelserne ved Gudenåen, der typisk skyldes store mængder nedbør, kun ville blive værre i løbet af de næste år på grund af klimaforandringerne. Allerede i løbet af de sidste par år har man set oversvømmelser i foråret, hvor man tidligere kun har set det i vinterhalvåret.

Jens Szabo, der sidder i miljøudvalget i Skanderborg Kommune og er kommunens repræsentant i Gudenåkomitéen, mener selv, at der ikke bliver gjort nok.

”Der er mange ting, der er vigtige at prioritere for os, og den lette løsning findes jo ikke,” siger han.

Han peger på, at de syv kommuner langs Gudenåen har en tendens til at prioritere deres egen kommune over samarbejdet. Det er med til at forklare, hvorfor løsningerne kommer så langsomt.

Borgerne må bogstavelig talt sejle i deres egen sø

Folk, der oplever oversvømmelser på deres grund, står ofte alene uden håndsrækning fra kommunen. Lars Bojsen fra Skanderborg er et af de mennesker, der flere gange har oplevet, at vandstanden er kommet meget tæt på hans hus. For fire år siden forsvandt der en meter af haven.

“Jeg bliver irriteret, når jeg skal køre sand nede i haven hver gang, og det er en kæmpe udgift for den enkelte.”

Lars Bojsen kan godt genkende, at kommunen ikke er specielt handlekraftige, hverken når det kommer til at forebygge oversvømmelserne eller være behjælpelige bagefter. Han mener, at der godt kunne gøres mere fra kommunens side.

Jens Szabo er godt klar over problematikken.

 ”Vi er slemme til at sige til borgerne, at de selv skal sikre sig. Det handler om at finde på nogle løsninger,” siger han.

På kortet her kan man se, hvilke områder ved Skanderborg, der oversvømmes, hvis der falder 90 mm regn.
Kilde: Klimatilpasning.dk