Biler på sti ved Elgårdsmindevej og manglende siddebomme skaber utryghed i Hørning

Siden den 30 september har der kørt biler på cykel- og vandrestien ved Elgårdsmindevej i Hørning. De hurtigt forbikørende biler og den manglende kommunikation fra Skanderborg Kommune om omkørselsplanen har skabt stor forvirring blandt byens borgere.

Af Rasmus Linderoth, rathli@dmjx.dk

Mange borgere i Hørning kunne til deres store overraskelse se, at stien ved Elgårdsmindevej er lavet om til en midlertidig omkørselsvej onsdag aften den 30. september. Det er en nødvendighed, da en tunnel skal laves under Bjertrup Skovvej.

Skanderborg Kommune havde hverken sat tværbomme op eller på anden måde synliggjort, at stien er blevet lavet til en omkørselsvej, hvor biler nu kører med op til 50 kilometer i timen til beboernes store undring.

Der må normalt ikke køre biler på stien ved Elgårdsmindevej, men siden onsdag den 30. september har der kørt biler på stien på grund af arbejde med ny tunnel i området. Foto: Google

Bo Birkemose bor ud til stien ved Elgårdsmindevej, og han var uforstående overfor den manglende skiltning og information. Stien bliver brugt af mange lokale hundeluftere, og Elgårdsminde børnehavens placering ud til stien gør, at området er fyldt med børn.

”Jeg tænkte, det kan da ikke være rigtigt. Folk kommer fra tilstødende stier, og de kommer nu ud på en befærdet vej,” siger Bo Birkemose.

Savner mere information

Borgerne i Hørning studser over, at Skanderborg Kommune ikke har informeret om ændringen af stiens brug.

Ole Vestergaard bor også ned til stien ved Elgårdsmindevej, og han har oplevet, at flere biler kommer kørende med høj hastighed ned af stien.

”Når man går med barnevogn og en hund, og folk kommer kørende med 50 kilometer i timen, så føler jeg mig ikke tryg,” siger Ole Vestergaard.

Skanderborg Kommune beklager

Bo Birkemose og Ole Vestergaard kontakter projektleder ved Vej og Trafik i Skanderborg Kommune Lars Jensen, og forklarer deres bekymringer ved omlægningen af vejen. Først fredag den 2. oktober, to dage efter omlægningen, kommer de første bomme op.

Først to dage senere, fredag den 2. oktober, kommer de første bomme op efter borgene i Hørning har kontaktet Skanderborg Kommune. Foto: Bo Birkemose

Lars Jensen erkender, at sidebommene kom op for sent.  

”Jeg er ked af, at vi ikke havde sat sidebommene op, inden vi åbnede for trafikken,” siger Lars Jensen.

Bo Birkemose ærgrer sig over, at skilte og bomme ikke blev sat op med det samme. Han har været i dialog med både politiet og Skanderborg Kommune.

”Det er kommunen, der godkender planen, og det føler jeg mig bestemt ikke tryg ved, at det kan lade sig gøre,” siger Bo Birkemose.

Lars Jensen forklarer, at der har været fejl, men siger samtidig, at man altid kan finde ting, der kunne være gjort anderledes.

”I dag har jeg fundet tre fejl. Det var blandt andet skilte, som kunne placeres bedre. Sådan er det altid. Du kan gå ud på hvilken som helst byggeplads og finde fejl.”

Hastighedsnedsætning efter borgernes henvendelser

Adskillige borgere i Hørning har kontaktet Skanderborg Kommune de sidste par dage, og det har fået Lars Jensen til at lave en hastighedsnedsætning fra 50 kilometer i timen til 30 kilometer i timen på stien.

Det var ellers ikke en del af planen, men efter de mange henvendelser blev det mandag den 5. oktober en del af de eksisterende tiltag.

Mandag den 5. oktober kom hastighedsnedsættelsen til 30 kilometer i timen på stien.
Foto: Holger Møller Dybro

Bo Birkesen havde ønsket, at hastighedsnedsættelsen havde været en del af planen fra starten af, men han er glad for, at det nu fem dage senere er blevet en realitet.

Uenigheder om ansvaret

Bo Birkesen har både været i kontakt med Skanderborg Kommune og politiet, og han mener, at der kan stilles spørgsmåltegn ved, hvem der skal give den endelige godkendelse i sagen.

Skanderborg Kommune har givet den endelige godkendelse. Politiet har dog fortalt Bo Birkemose, at det er politiet, der skal godkende sagen. Ifølge Bo Birkemose blev de ikke informeret om de manglende sikkerhedstiltag, før han tog kontakt til netop dem.

Lars Jensen forsikrer dog om, at de havde lavet den korrekte sikkerhedsvurdering, som Skanderborg Kommune godkendte.

Vær altid forsigtige

Lars Jensen beder borgerne om stadig at være påpasselige, når stien igen blot bruges til cykler. Ifølge ham kan cyklister også skabe problemer, hvis forbipasserende ikke orienterer sig, når de kommer ind på stien ved Elgårdsmindevej fra de tilstødende stier.

Skanderborgeren har søgt om aktindsigt i skilteplanlægningen og dokumentation for vurderingen af sikkerheden omkring omkørslen, samt hvorvidt ansvaret ligger hos Skanderborg Kommune eller politiet, men henvendelsen er ikke blevet besvaret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Østjyllands Politi.