Walthers Musikcafé afholder koncerter igen takket være Skanderborg Festival

Man kan igen gå til livekoncerter på Walthers Musikcafé i hjertet af Skanderborg. Meget er anderledes, men Skanderborg Festival og interesseorganisationen Dansk Live har været nøglen til, at spillestedet ikke gik konkurs.

Efter flere måneder uden livemusik på kulturinstitutionen Walthers Musikcafé i Skanderborg, er der igen blevet åbnet op for koncerter til stor glæde for de kulturlystne Skanderborggensere. Foto: Holger Møller Dybro

Holger Møller Dybro, homody@dmjx.dk

Livemusikken er igen på programmet hos Skanderborgs velkendte kulturinstitution og spillested Walthers Musikcafé. Det skyldes, at ejerne i foreningen Skanderborg Festivalklub har bevilliget 1,3 millioner kroner, på trods af at de har mistet mange penge på Coronakrisen og ser ind i et regnskabsår eller to med underskud.

Derudover har interesseorganisationen Dansk Live været primær motor for spillestedernes interesser i forhandlingerne om hjælpepakker.

Målet er at skabe værdi
Spillestedslederen på Walthers Musikcafé, Mikkel Xavier, er meget taknemlig for hjælpen fra ejernes side.

”Vi er heldige, at vi ikke som sådan har været lukningstruede. Festivalen har modtaget en hjælpepakke, og de har valgt at bruge penge derfra, for at holde caféen åben. Det er vi meget glade for,” fortæller han.

Koncerterne er dog meget anderledes end før. Der er plads til 50 siddende gæster, og de skal alle være ude af caféen klokken 22. Det betyder, at der ikke kan sælges særligt mange billetter sammenlignet med tidligere, og at gæsterne ikke som før bliver i baren og køber øl.

”Det giver som udgangspunkt et underskud at lave kultur, og vi vil gerne præsentere de små navne i vækstlaget, der ikke nødvendigvis sælger så mange billetter. Men vi driver spillestedet for at skabe værdi og kultur i Skanderborg. Mangel på kultur og fællesskab gør livet fattigere,” siger Mikkel Xavier.

Hjælpen kommer ikke af sig selv
Det er ikke en selvfølge, at Walthers Musikcafé og andre spillesteder rundt i landet har klaret sig igennem Coronakrisen indtil videre. Rigtig mange koncertvenues og festivaler er medlemmer af interesseorganisationen Dansk Live, og der er man ikke i tvivl, om at man har gjort en stor forskel.

”Vi har været i heftigt, heftigt arbejdstøj, men vi har sikret spillestederne tilfredsstillende hjælpepakker og rimelige forhold at holde koncerter under. Indtil videre er der ikke nogen, der er gået konkurs. Det er et succeskriterie for os,” fortæller Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live.

”Vi har oplevet, at mange af politikerne har været tilgængelige og opsøgende, når det kommer til vores henvendelser. Hovedparten har været samarbejdsvillige, og vi har nået de mål, vi har sat løbende. Jeg tror, der i fremtiden vil være større fokus på kulturpolitikken, fordi det er gået op for folk, hvor vigtig den er,” oplyser han videre.

Mikkel Xavier anerkender også interesseorganisationens arbejde med at sikre spillestedernes vilkår:

”De har gjort en kæmpe, vigtig indsats. Organisationen er drevet af medlemmerne, og vi har selv været en kæmpe motor til at sikre de her hjælpepakker,” siger han.

Walthers Musikcafé har ligget i Skanderborgs centrum siden 2012. På grund af økonomisk støtte fra Dansk Live og ejerne i Smukfest har spillestedet ikke været konkurstruet under Coronakrisen. Foto: Holger Møller Dybro

Fremtiden er stadig usikker
For Walthers Musikcafé og landets mange andre spillesteder er det en underskudsforretning at holde koncerter med Coronarestriktioner. Ejerne hos Smukfest har underskud, og de ved endnu ikke, om festivalen bliver til noget i 2021. Derfor krydser man fingre for bedre tider snart.

”Vi har brug for at stå tæt, møde folk vi ikke kender, drikke øl og råbe. Men indtil videre er vi nødt til at tænke meget anderledes. Vi kommer blandt andet til at have en strikkeaften,” siger Mikkel forhåbningsfuldt.

”Den store bakke kommer i løbet af 2021, hvor vi skal se om, det kan holde vand og spillestederne ikke lukker ned. Specielt når det ikke rigtig bliver muligt at præsentere international musik. Lige nu er vores mål at sørge for, at der kommer festivaler og store udendørskoncerter næste år,” oplyser Esben Marcher.

Spillestedsleder Mikkel Xavier fortæller om Walthers Musikcafés betydning for Skanderborgs kulturliv. Video: Holger Møller Dybro
,