Kommunen fjerner støtten til forplejning på plejehjem

I Skanderborg Kommune skal beboerne på plejehjemmene betale yderligere 360 kroner om måneden, fordi kommunen ikke længere serverer gratis drikkevarer for beboerne.

Af Joachim Glenthøj, jogle@dmjx.dk

Det bliver fremover dyrere at være beboer på et plejehjem i Skanderborg Kommune.

I flere år har beboerne på kommunens plejehjem haft fri adgang til drikkevarer, men nu skal de selv til lommerne for at få slukket tørsten. Lige nu får beboerne serveret mælk, juice, kaffe og saftevand kvit og frit.

Foto: Holger Dybro. Beboerne på Plejecenter Møllehjørnet er nogle af dem, der bliver berørt af den nye besparelse.

I øjeblikket betaler beboerne dagligt 107,5 kroner for forplejning, men dette beløb dækker kun måltiderne. Den samlede pris for mad og drikke stiger derfor med 360 kroner om måneden fra den 1. januar 2021.

Prisstigningen gælder for de plejehjemsbeboere, som benytter sig af det kommunale madtilbud fra Vores Køkken. Det bekræfter Rie Bengtsen, som er udviklingskonsulent for Fagsekretariatet Ældre og Handicap i Skanderborg Kommune.

Det blev besluttet på byrådsmødet den 30. september, hvor budgettet for de næste fire år blev vedtaget. Her var der flertal for at sløjfe støtten til ordningen. Det betyder, at kommunen sparer 1,78 millioner årligt.

I de sidste tre år har kommunen givet et tilskud, så beboerne blot har skullet betale for de måltider, de fik serveret, men bevillingen til de gratis drikkevarer stopper ved årsskiftet.

Beslutningen får ikke betydning for, om de ældre får den rigtige mængde væske, da de fremover vil have det samme udvalg til rådighed.

Byrådet prioriterer anderledes

Spørgsmålet er derfor også, hvor stor en betydning besparelsen reelt får.

”Det kan være, at det bliver lidt dyrere med den nye løsning, men ellers tror jeg, at det har begrænset betydning. Det er i hvert fald det, vi har hørt,” siger Jørgen Naut, som har været med til forhandle budgettet for Socialdemokratiet.